Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Mensen steken elkaar hart onder de riem op Wereld MS-Dag

Solidariteit en hoop op Wereld MS-Dag.

Geschreven door Stannah

Vandaag vindt naar jaarlijkse gewoonte de Wereld MS-dag plaats. Een dag waarop solidariteit en hoop over de hele wereld worden gevierd. Één dag ook helemaal in teken van iedereen getroffen door MS. Zo krijgen ze de kans om hun verhaal te vertellen en meer mensen bewust te maken van deze ingrijpende ziekte met vele gezichten. Nederland telt ongeveer 16.000 inwoners met MS, en jaarlijks komen daar 350 mensen bij. Het thema van de Wereld MS-Dag dit jaar is ‘leven met MS’.

Solidariteit en hoop op Wereld MS-Dag

Wat is MS?

Om goed te begrijpen wat MS-patiënten doormaken, is het belangrijk dat we weten wat de ziekte juist is. MS of multiple sclerose is een aandoening van ons centrale zenuwstelsel: van onze hersenen en ons ruggenmerg. Waarbij bepaalde zenuwimpulsen niet meer worden doorgegeven.

Zie het als een elektriciteitskabel die defect is. Het ‘isolatiemateriaal’ rond de zenuwbanen is stuk en hierdoor worden berichten niet meer juist overgebracht. Bijvoorbeeld: u stoot uw elleboog. Dan voelt u normaal gezien meteen een pijnscheut. Maar met MS is die communicatie van de zenuwen verstoord. Meer info vindt u op https://www.nationaalmsfonds.nl

Wie krijgt MS?

MS komt vooral voor bij jonge mensen, tussen 20 en 40 jaar. En meer bij vrouwen dan bij mannen. Blanke mensen van Noord-Europese afkomst lopen bovendien ook meer risico op de ziekte dan anderen. Of de ziekte genetisch overdraagbaar is? Daar is geen bewijs voor. Het zou een rol kunnen spelen. Net zoals een koud klimaat.

Wat zijn de symptomen?

De klachten van MS zijn voor iedereen zo verschillend dat diagnose soms lang duurt. Hieronder 6 symptomen die in het beginstadium kunnen voorkomen.

  • Onscherp zicht: meestal in één oog. Of ongecontroleerde bewegingen van het oog.
  • Vermoeidheid
  • Spierpijnen of zwaar gevoel in de armen of benen
  • Het gevoel alsof er een elektrische stroom door uw lichaam loopt als u voorover buigt.
  • Coördinatieproblemen
  • Tintelingen in armen en benen

Belandt iedereen in een rolstoel?

Hoe MS verloopt, is onvoorspelbaar. Sommige patiënten zijn heel snel afhankelijk van een rolstoel. Terwijl anderen nog jaren fit zijn. Wat wel zeker is: MS is ongeneesbaar en gaat niet vanzelf weg. Dokters zoeken tot op de dag van vandaag nog altijd naar een geneesmiddel.

Hoe een Stannah lift u mobiel kan houden.

In de praktijk kunnen de meeste mensen (ongeveer 80%) 10 jaar na hun diagnose nog stappen. Na 20 jaar is dat iets minder dan de helft. Maak het uw geliefde daarom zo aangenaam mogelijk. Met een Stannah traplift, huislift of plateaulift bijvoorbeeld. Zo kan hij of zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen.