Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Valpreventie bij senioren: voorkom botbreuken en ander letsel

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat jaarlijks 80.000 65-plussers op de Eerste Hulp behandeld moeten worden nadat zij ten val zijn gekomen. Voor 40.000 senioren is zelfs een ziekenhuisopname noodzakelijk. De zorgkosten hiervoor bedragen op jaarbasis zo’n 780 miljoen euro. Kortom vallen is pijnlijk, duur en vooral voor ouderen soms behoorlijk gevaarlijk. Wat kun je doen om botbreuken en ander letsel te voorkomen?

Geschreven door Stannah

Valpreventie ouderen

De gevolgen van een val

Eén op de vijf ouderen die ten val komt heeft een ernstig letsel. Valpartijen veroorzaken vaak gebroken botten op plekken die daar gevoelig voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan een polsbreuk, een gebroken arm, gebroken enkel of – heup. Maar ze zijn ook de belangrijkste oorzaak van hoofdletsels bij ouderen. Gebruikt degene die ten val komt bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, dan kunnen de problemen nog groter worden. Komt jouw partner of één van je ouders ten val, schakel dan meteen medische hulp in.
Ouderen die geen verwonding overhouden aan een val, kampen vaak met de angst om nog eens ten val te komen. Deze angst kan een vermindering van de dagelijkse activiteiten veroorzaken. Minder beweging zorgt op zijn beurt weer voor verzwakking van de gewrichten en een verhoogde kans op vallen.

Risicofactoren

Omstandigheden die kunnen bijdragen aan een val noemen we risicofactoren. Het benoemen van deze risicofactoren is de eerste stap in valpreventie. De meeste valpartijen komen namelijk voort uit een combinatie van factoren. Hoe meer risicofactoren een persoon heeft, hoe groter de kans op een val.
Een aantal voorbeelden:
· Een zwakke conditie, moeite met het evenwicht of met lopen
· Vitamine D-tekort
· Problemen met het zicht
· Pijnlijke voeten of onjuist schoeisel
· Risicofactoren in en om het huis; zoals losliggende kleden en rondslingerende troep

 

Wat kun je doen om te voorkomen dat een familielid of geliefde valt?

1. Praat met een dokter
Ga samen met je dierbare in gesprek met zijn of haar (huis)arts of zorgverlener. Bespreek de risico’s van een val en probeer preventieve maatregelen te nemen. Een arts of andere zorgverlener kan ook aangeven welke medicijnen een verhoogd risico vormen door hun bijwerkingen, bijvoorbeeld slaperigheid of duizeligheid. Vraag de arts ook om het vitamine D-gehalte van uw dierbare te checken.
2. Een jaarlijkse oogmeting
Mensen die niet goed kunnen zien vallen eerder. Laat daarom uw ogen jaarlijks controleren bij oogarts of opticien.
3. Kracht- en balanstraining
Stimuleer je dierbare om oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van het onderlichaam en het verbeteren van evenwicht. Door te rekken, strekken en buigen verbetert de kracht van de spieren.
4. Maak het thuis veilig
· Verwijder alle losliggende items uit het huis waarover je kunt struikelen of uitglijden
· Laat overal waar ondersteuning nodig is handgrepen bevestigen aan de muur, bijvoorbeeld boven het bad, onder de douche en naast het toilet
· Plaats aan beide kanten van de trap een leuning
· Plaats meer lampen in huis en verhoog ook het vermogen per lamp, zo weet je zeker dat je ’s avonds niet valt of struikelt door slecht zicht
Vallen kan erg eng zijn voor ouderen. Gelukkig kunnen we dit soort situaties zo veel mogelijk voorkomen met preventieve maatregelen. Wil je er zeker van zijn dat jouw dierbare zijn mobiliteit niet verliest? Overweeg dan een Stannah traplift. Met een traplift van Stannah hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van je dierbare bij het traplopen.