Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Trek aan de rem: 10 signalen die erop wijzen dat het tijd is om te stoppen met autorijden

Dat je naaste zo lang mogelijk wil blijven autorijden is begrijpelijk. Autorijden geeft een gevoel van onafhankelijkheid: de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je ergens naartoe gaat. Toch komt er een moment waarop het onverantwoord wordt en je als mantelzorger het gesprek moet aangaan met een ouder familielid. Dit kan erg lastig zijn en vaak ook pijnlijk voor degene die niet meer mag rijden. Toch is het noodzakelijk, voor hun eigen veiligheid en voor die van anderen.

Geschreven door Stannah

Signalen autorijden

Te oud om auto te rijden?

Er is in Nederland geen leeftijd vastgesteld waarop men zou moeten stoppen met autorijden. Automobilisten van 75 jaar en ouder zijn bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs wel verplicht om een Verklaring van geschiktheid’ bij te voegen. Deze verklaring kunnen zij bij het CBR aanvragen door tien vragen te beantwoorden over lichamelijke en geestelijke aandoeningen die relevant zijn voor de verkeersveiligheid. Toch blijft dit gissen. Er zijn 85-plussers die fitter zijn en een betere rijstijl hebben dan mensen van 55 jaar. Leeftijd mag daarom geen beslissende factor zijn als je dit soort dingen bespreekbaar maakt. Fysieke en mentale problemen daarentegen wel.  Deze twee factoren leiden ertoe dat het overlijdensrisico als gevolg van een verkeersongeval bij oudere verkeersdeelnemers relatief hoog ligt. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geeft ons 10 signalen die erop wijzen dat het tijd is om te stoppen met autorijden.

 

  1. Veel ‘bijna ongelukken’
  2. Deuken en krassen op de auto, het tuinhek, de garagedeur of de stoeprand
  3. Verdwaald raken, zelfs in een vertrouwde omgeving
  4. Moeite met het herkennen van verkeersborden, stoplichten en wegmarkeringen
  5. Moeite met reageren op onverwachte situaties, bijvoorbeeld door niet snel genoeg af te remmen
  6. Moeite met afstand inschatten bij bochten, kruispunten en bij op- en afritten van de snelweg
  7. Het veroorzaken van gevaarlijke situaties waardoor andere weggebruikers gaan toeteren of schreeuwen
  8. Moeite met focussen op de weg en snel afgeleid raken
  9. Vergeten de spiegels te gebruiken en moeite met keren
  10.  Ongewoon veel verkeersboetes

 

Rijvaardigheidstest
Is één of meerdere van bovenstaande signalen van toepassing? Dan is het verstandig om de rijvaardigheid opnieuw te laten testen. Een eenvoudige vuistregel is: stel jezelf de vraag: ‘Voel ik mij nog veilig in de passagiersstoel naast vader, moeder of geliefde?’ Probeer voordat je een definitieve rijontzegging oplegt eerst een opfriscursus voor de rijvaardigheid. Daarnaast kan ook een bezoekje aan de huisarts voldoende zijn om van klachten af te komen die de rijstijl negatief beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan concentratieproblemen of andere kleine lichamelijke klachten. Pas wel goed op: sommige medicijnen hebben ook een slechte invloed op de rijvaardigheid! Zit er echt niets anders op dan innemen van het rijbewijs? Probeer dan zoveel mogelijk te benadrukken dat jouw familielid zijn vrijheid niet verliest. Geef alternatieve opties, zoals een seniorenbus of carpoolen met vrienden of familie.

Belemmert een fysieke kwestie de mobiliteit van jouw dierbare? Overweeg dan een Stannah traplift. Een traplift van Stannah geeft je de bewegingsvrijheid in huis terug. Onze modellen zijn op maat gemaakt en onze adviseurs denken graag mee in elke situatie.