Stannah logo
Bel vrijblijvend een adviseur
0858886701

WMO & PGB

icon cal

24th Jan 2017

Subsidies voor trapliften via Wmo en PGB

Overweegt u de aanschaf van een traplift? Ga dan na of u recht hebt op ondersteuning van de overheid. Want heel wat gemeenten helpen u in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Er zijn helaas ook gemeenten die uitsluitend een verhuisadvies geven. Iets wat in veel gevallen echt niet nodig is! Verhuizen kost namelijk meer geld, en heeft op sociaal en psychologisch vlak een enorme impact.

Elke gemeente vult de Wmo dus op haar eigen manier in. Het doel van de Wmo moet zijn om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Een traplift is daarbij een cruciale schakel. Er zijn twee scenario’s:

 

  • Traplift via de gemeente

Soms beschikt uw gemeente zelf over een aantal trapliften. En kan zij een (al dan niet gebruikt) exemplaar bij u thuis laten installeren. Het voordeel? U hoeft weinig keuzes te maken en uw gemeente neemt de praktische kant grotendeels voor haar rekening.

Maar dat is tegelijkertijd ook in uw nadeel. Want vaak krijgt u een basismodel dat niet is aangepast aan uw woning of aan uw persoonlijke situatie. Bovendien betaalt u een jaarlijkse eigen bijdrage. En die kan flink oplopen. De eigen bijdrage kunt u zelf berekenen via de website van het CAK. Doordat de eigen bijdrage jarenlang om de vier weken (13 keer per jaar) wordt afgeschreven is het in veel gevallen voordeliger om een traplift privé aan te schaffen. Daarnaast kunt u dan zelf de trapliftoplossing bepalen en stoel(bekleding) kiezen.

Bereken dus altijd of u financieel wel beter af bent met een traplift via uw gemeente. En of de eventuele winst opweegt tegen de beperkingen van een standaardtraplift. Hoe u de vergelijking maakt? Eenvoudig: vraag een vrijblijvende offerte voor een nieuwe traplift. Zo legt u zowel de prijzen als de eigenschappen van verschillende trapliften naast elkaar.

Houd er in ieder geval rekening mee dat een goedkeuringsproces via het Wmo-loket tijd kost. Het is dus belangrijk dat u op tijd actie onderneemt.

 

  • Traplift via persoonsgebonden budget

Gemeenten verstrekken ook een persoonsgebonden budget (PGB) aan inwoners die zware, langdurige zorg nodig hebben. Dat PGB geeft u de vrijheid om zelf uw zorg ‘in te kopen’. En dus om zelf te bepalen welke traplift het best past bij uw situatie.

Vraag na of u in aanmerking komt voor een PGB vóór u een offerte voor een traplift aanvraagt. Want het PGB heeft natuurlijk een invloed op uw traplift-budget.

 

Vragen over vergoedingen en ondersteuning

Krijgt u al ondersteuning via Wmo, heeft u een PGB, of heeft u nog geen hulp aangevraagd? Dat maakt niet uit: stel al uw vragen aan een Stannah-adviseur. Wij hebben jarenlange ervaring met de overheidsmaatregelen rond trapliften. En we zoeken graag samen met u naar de meest voordelige oplossing.