Stannah logo
Bel vrijblijvend een adviseur
0858886701

Een toegankelijk Nederland, voor iedereen.

Nederland heeft samen met 300 andere landen het VN-Verdrag Handicap ondertekend. Wat houdt dat in voor MKB Nederland? Stannah heeft het onderzocht!

Nederland moet toegankelijk zijn voor mensen met een handicap

Afgelopen 14 juni hebben tienduizenden kleine en middelgrote bedrijven, samen met Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en alle Nederlandse gemeentes, plannen gepresenteerd om onze samenleving toegankelijker te maken voor mensen met een lichamelijke beperking.

Wat waren die plannen precies? Hoe gaan we samen Nederland toegankelijker maken voor iedereen? Dat vroegen wij ons bij Stannah ook af. Daarom zijn we op onderzoek uitgegaan.

Wat is het programma “MKB Toegankelijk”?

MKB toegankelijk is een programma dat is ontwikkeld om ondernemers te stimuleren en om ze te helpen om eventuele drempels voor of in hun zaak te verwijderen. Het doel van het programma is om voor het einde van 2019, 50.000 ondernemers te stimuleren om hun onderneming toegankelijk te maken voor lichamelijk beperkten. In 2016 was Nederland één van de 300 landen die het VN-Verdrag Handicap ondertekende. Daarmee zijn we verplicht om ons in te spannen voor een toegankelijke samenleving voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking.

Het kabinet heeft daarom op 14 juni het programma “Onbeperkt Meedoen” aan de kamer verstuurd. In dit programma staat aangegeven dat mensen met een beperking in alle belangrijke onderdelen van het leven merkbaar minder drempels moeten gaan ervaren. Dit op elke gebied, dus ook bij sport, onderwijs en wonen.

Zo staat er in het VN-verdrag dat niet alleen fysieke drempels moeten worden verwijderd, maar ook diegene die onzichtbaar zijn. Mensen met een beperking worden niet altijd serieus genomen. Het komt voor dat bijvoorbeeld een ober in een restaurant sneller met de vriend of vriendin van de persoon in kwestie praat.  Dit is volgens veel mensen met een handicap, een punt van frustratie Het is de bedoeling van dit plan dat ook dit soort drempels niet meer voor zullen komen.

Hoe maken we gebouwen in Nederland beter toegankelijk voor mensen met een handicap?

De rijksoverheid geeft aan dat ongeveer 2 miljoen Nederlanders een beperking hebben. Hier vallen mensen onder die slechtziend, doof of blind zijn, maar ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een mentale aandoening. Gelukkig leven wij in een land waar er al veel voor deze Nederlanders wordt gedaan. Echter nog niet genoeg, daarom wil het kabinet stappen zetten om dit te verbeteren. Op de website van de Rijksoverheid geven ze de volgende stappen aan:

 • Het ontwikkelen van een richtlijn voor toegankelijk bouwen en verbouwen, zodat voor iedereen die betrokken is in het ontwikkel- en bouwproces duidelijk is wanneer een gebouw goed toegankelijk is en welke maatregelen daarvoor nodig zijn.
 • Er komt in de verschillende onderwijssectoren een dialoog met koepels, scholen, docenten, leerlingen en hun ouders over inclusiever onderwijs, het verbeteren van de ondersteuning voor leerlingen en studenten en het wegnemen van drempels in het leren en studeren.
 • Er worden nieuwe streefcijfers voor de toegankelijkheid van bus- en tramhaltes en treinstations vastgesteld. Zo moeten in 2030 alle stations toegankelijk zijn gemaakt.
 • Per 1 januari 2019 moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking.
 • Er wordt ingezet op het vergroten van de toegankelijkheid van websites en apps.

De plannen die in juni zijn gepresenteerd, zijn bedoeld om 10.000 ondernemers te helpen om zowel hun bedrijf als website toegankelijk te maken. U kunt zich voorstellen dat iemand die slechtziend is bepaalde hulpmiddelen nodig heeft om van het internet gebruik te maken.

De VN Alliantie, het VNO-NCW en MKB Nederland worden door het kabinet met 3 miljoen euro ondersteunt om deze plannen uit te kunnen voeren. Het is de bedoeling dat dit tussen 2018 en 2021 gedaan wordt.

Wat zijn de plannen en acties uit het VN-verdrag handicap?

In het VN-Verdrag Handicap staan de volgende plannen en acties aangegeven om dit doel in 2021 te behalen.

 • Bouwen en Wonen: een gebouw moet voor iedereen toegankelijk zijn. Bij nieuwe gebouwen moet hier rekening mee worden gehouden en bij oude gebouwen moet deze toegankelijk worden gemaakt. Ook moeten er meer aangepaste woningen en woonvormen beschikbaar zijn.
 • Werk: in 10 jaar tijd moeten er 125.000 banen bijkomen voor mensen met een arbeidsbeperking.
 • Onderwijs: meer begeleiding voor leerlingen en studenten op school. Zo gaan enkele scholen ook helpen bij het zoeken van een baan na het eindexamen.
 • Vervoer: iedereen moet van het OV gebruik kunnen maken, als dat niet mogelijk is dan hebben deze mensen recht op aangepast vervoer.
 • Zorg en Ondersteuning: zonder zorg kan men niet meedoen met de samenleving. Het regelen van de zorg moet makkelijker en duidelijker.
 • De overheid: zij moeten het goede voorbeeld geven, dat betekent ervoor zorgen dat iedereen overheidsgebouwen moet kunnen betreden, dat er begrijpelijke informatie beschikbaar moet zijn en dat er meer werknemers met een beperking in dienst moeten worden genomen.

De plannen die in juni gepresenteerd zijn, bevatten geen verplichtingen of wetswijzigingen. Het is dan ook de bedoeling om aan de hand van adviezen gericht op bewustwording en ondersteuning de ondernemers zo goed mogelijk bij te staan.

Wat kan er concreet gedaan worden om de toegankelijkheid te verbeteren?

In het onderstaande filmpje kunt u bekijken hoe moeilijk en bijna vernederend het is wanneer een bedrijf niet rolstoeltoegankelijk is:

Sommige ondernemers hebben op de “Zet een streep door discriminatie” website van de rijksoverheid aangegeven hoe zij hun zaak toegankelijk hebben gemaakt. Zo hebben ze bijvoorbeeld:

 • Gangpaden die breed genoeg zijn voor een rolstoel
 • Een voordeur die gemakkelijk opengaat
 • Zorg die toegankelijk is voor iedereen
 • Programma’s om normale omgang te stimuleren

Onze houding is net zo belangrijk als een gebouw bouwkundig aanpassen. Het moet een combinatie van beiden zijn.

Hoe helpt een plateaulift of een rolstoellift bij het toegankelijk maken?

Bij ons komt het vaak voor dat wij een plateaulift of een rolstoellift in een gebouw mogen instaleren zodat deze toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. Een plateaulift is een ideale oplossing om bijvoorbeeld trappen rolstoeltoegankelijk te maken. Dit is in feite een traplift maar dan met een plateau in plaats van een stoel (alhoewel een geïntegreerd stoeltje optioneel verkrijgbaar is) zodat de lift de rolstoelen gemakkelijk van verdieping naar verdieping kan vervoeren.

Wanneer de trap om wat voor reden dan ook compleet vrij dient te blijven, dan is een huislift (ook wel rolstoellift genoemd) een goede optie. Deze lift vervoerd moeiteloos rolstoelen en brengt de gebruiker op een verticale manier van verdieping naar verdieping. Voor lagere hoogteverschillen (tot 125 cm) hebben we ook een verticaal hefplateau (Stannah Easy) en een trap die transformeert tot plateau en vice versa (Stannah Smart).

Er zijn vrij veel opties beschikbaar op de markt, vaak kunnen de mensen door de bomen het bos niet meer zien. Wij helpen u graag met vrijblijvend advies. We komen graag vrijblijvend bij u langs op een moment dat het u uitkomt om bijvoorbeeld uw locatie te bekijken of op te meten. Op deze manier ontvangt u een accurate prijsopgave en kunt u rustig nadenken over wat het is dat u wilt. Wij hebben al meer dan 150 jaar ervaring, laat onze ervaring ook u helpen. Voor meer informatie kunt u het beste contact met ons opnemen, wij zijn u graag van dienst.

Bronnen:

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant:

Wat kost een lift in huis?

Hoe zit de installatie van een plateaulift eruit? Bekijk het hier!

De geschiedenis van mobiliteitshulpmiddelen

Ik wil een Stannah brochure

Request Brochure
 • * Verplicht veld
 • * Verplicht veld
  * Verplicht veld