Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Sensomotorische integratietherapie om Alzheimer tegen te gaan

Geschreven door Stannah

Ontdekken dat een familielid Alzheimer heeft, kan hard aankomen. In Nederland leiden 270.000 mensen aan een vorm van dementie, zo blijkt uit cijfers van Stichting Alzheimer Nederland. Elk uur krijgen vier mensen de diagnose en dit zal, als gevolg van de vergrijzing, in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. In januari 2017 maakte het kabinet bekend dat zij 100 miljoen euro ter beschikking stellen voor extra ouderenzorg in verpleeghuizen, o.a. om het groeiende aantal Alzheimer-patiënten op te kunnen vangen. Hoewel een geneesmiddel nog toekomstmuziek is, zijn er tegenwoordig wel manieren om het ziektebeeld te vertragen. Voor mensen met dementie is het vooral erg belangrijk om de zintuigen te blijven prikkelen: Sensomotorische Integratietherapie noemen we dit in vaktaal.

Sensomotorische therapie helpt je om Alzheimer tegen te gaan

Alle prettige prikkels dragen bij aan de kwaliteit van leven van dementerende mensen. Door de zintuigen te stimuleren kunnen herinneringen en emoties worden opgeroepen bij mensen met een cognitieve stoornis. Het doel van deze stimulatie is het oproepen van positieve herinneringen, om zo de band met familie en de wereld om hen heen zo vertrouwd mogelijk te houden.

Door de zintuigen van iemand met Alzheimer op een positieve manier te prikkelen, zal hij of zij zich ontspannen en veilig voelen. Geuren roepen herinneringen op.  Een prikkelende smaak kan iemand extra doen genieten. En een foto brengt je terug naar oude tijden. Hoe meer zintuigen worden geprikkeld, des te groter de kans op activering, beleving, herinneringen en emoties. En des te kleiner de kans op angst en depressie.

Sensomotorische integratietherapie komt oorspronkelijk uit Amerika. In de jaren ’70 werd het voor het eerst in Nederland toegepast. De techniek wordt voornamelijk gebruikt door ergotherapeuten, maar in de loop der jaren zijn ook steeds meer fysiotherapeuten, oefentherapeuten en logopedisten het gaan toepassen.

Er zijn verschillende vormen van zintuiglijke stimulatie en de oefeningen zijn simpel en gemakkelijk thuis te doen. Welke het beste werkt voor jouw familielid is persoonlijk. Dat hangt samen met de interesses die hij of zij voor de diagnose had. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat iemand die altijd een hekel heeft gehad aan klassieke muziek, niet positief gestimuleerd wordt door een cd van Mozart. Probeer fijne herinneringen op te roepen aan hobby’s en interesses van vroeger. Mens en Gezondheid geeft tips.

Geur

    • Serveer eten en drinken met een rijke geur, bijvoorbeeld koffie of vers gebakken brood. Dit roept niet alleen fijne herinneringen op, het stimuleert de eetlust ook nog eens extra
    • Zet regelmatig een vers boeket bloemen neer in de woning van jouw dementerende geliefde
  • Speel zo nu en dan een spel waarbij je geblinddoekt moet raden wat je ruikt

Smaak

    • Prikkel de zintuigen door tijdens het eten af en toe vragen te stellen als ‘Vind je het lekker smaken?’ en ‘Is het niet te zout?’
  • Zorg voor snacks waar jouw dementerende familielid dol op is

Gehoor

    • Lees gedichten, limericks en kinderliedjes voor om herinneringen warm te houden
    • Luister muziek uit zijn/haar tijd
  • Zorg dat er altijd achtergrondgeluiden zijn, natuurgeluiden of klassieke muziek bijvoorbeeld

Aanraking

    • Maak een ‘zintuigen doos’, gevuld met persoonlijke items en herinneringen. Er zijn ook producten te koop, die speciaal gemaakt zijn voor zintuiglijke stimulatie
    • Houdt jouw dierbare van dieren? Neem je huisdier dan eens mee tijdens een bezoekje. Het aaien van jouw huisdier biedt troost en kan herinneringen aan een vroeger huisdier oproepen
  • Simpel fysiek contact, zoals het vasthouden van iemands hand of knuffelen kan al positieve gevoelens oproepen

Zicht

    • Zorg voor een vrolijke, kleurrijke woonomgeving met bloemen en accessoires en versier de kamer in december bijvoorbeeld in kerstsfeer. Ook dit stimuleert herinneringen.
    • Gebruik kleuren die rust uitstralen in de inrichting, zoals groen, roze of blauw
  • Zorg voor dvd’s met de favoriete film of serie van je familielid

Het is geweldig om te zien hoe een familielid met Alzheimer opleeft dankzij zintuiglijke stimulatie. Toch is het verstandig om je als mantelzorger nooit te laten leiden door emoties en altijd alert te blijven op de veiligheid van jouw dierbare. Alzheimer en dementie kunnen ook evenwicht- en coördinatiestoornissen veroorzaken en zo het risico op vallen verhogen. Dit gebeurt met name in het beginstadium van de ziekte, als de patiënt meestal nog thuis woont. Met een traplift van Stannah hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van jouw dierbare in huis en kunnen jullie je volledig richten op positieve prikkels.

Ga voor meer informatie naar www.stannah.nl.